Organizația de investigație și lobby verde "Agent Green" a împlinit 15 ani pe 3 martie.
Din 2009, când dădea jos panourile publicitare de pe arborii din Capitală, echipa asociației a expus și oprit exploatări forestiere, a devoalat vânători abuzive, a filmat cum se fură lemnul din arii protejate, a inițiat petiții.
Reprezentanții asociației a făcut față amenintărilor și tentativelor de a fi reduși la tăcere.
Viziunea "agenților verzi" a rămas aceeași: "O Românie unde oamenii își tratează semenii și natura cu empatie și respect."
Așa arata pădurea Olteana, una dintre pădurile salvate și pentru totdeauna strict protejate prin eforturile echipei Agent Green. Este prima din munții Țarcu căci înainte de intervenția noastră acești minunați munți aveau 0% strictă protecție.
Padurea virgină Olteana din munții Țarcu a devenit imediat ținta firmelor de exploatare și jumătate din ea a fost deja compromisă. În luna februarie pădurea era deja marcată pentru a fi pusă la pământ. Însă în urma eforturilor Asociațiilor Altitudine și Agent Green de anul acesta, Garda Forestiera a confirmat că 419 hectare din bazinul Olteana sunt încă păduri virgine și că vor intra în catalog.
Iată câteva fotografii cu pădurea Olteana și echipa care a lucrat pentru salvarea ei.
Control superficial al gărzii forestiere Cluj în ocolul Someș-Țibleș.
Agent Green publică al patrulea episod din seria de investigații "Jaf în Parcul Național Munții Rodnei" în care expune prestația submediocră a gărzii forestiere Cluj aflată în control în pădurile administrate de ocolul silvic Someș-Țibleș.
Inspectorul și-a descărcat însă unele îngrijorări: "Toate ramurile silviculturii începând cu învățământul e la pământ. Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice e la pământ. Firmele de amenajare. Ocoalele, Romsilva e un dezastru fără margini. Ocoalele private au decăzut."
La 3 martie 2009 se năștea Agent Green.
Prima zi a însemnat și prima lege schimbată. Seara eram deja la Știrile ProTV și ne-am ales și cu primul proces din partea industriei plasticului care susținea că nu poluează deloc.
Agent Green împlinește astăzi 15 ani de eforturi neîncetate pentru a conduce România mai aproape de viziunea care a rămas neschimbată din prima zi de la înființare: România, țara unde oamenii tratează natura cu empatie și respect, coexistă în pace cu toate formele naturale de viață și au atins acel grad de conștiință pentru a păstra apa, aerul și solul curate pentru generațiile viitoare.
Încă nu suntem acolo, dar în tot acest timp am salvat de drujbe, asfaltare, betonare și dinamitare munți întregi îmbrăcați cu păduri veșnice și umblați die viețuitoare minunate.
Simțim că în ultimii ani a început o transformare a modului în care ne gândim la natură și la modul în care ne raportăm la ea căci depindem de ea. Această simțire ne dă puterea să continuăm eforturile noastre cu și mai mare intensitate. De aici vom continua pentru ca această transformare a gândirii să înceapă să se manifeste și în instituțiile statului. Aceasta este provocarea cea mai mare pe care o îmbrățișăm în ciuda obstacolelor pe care le înfruntăm constant.
Am fost dați în judecată la rândul nostru de stat și de corporații cu intenția de a ne discredita și de a ne opri definitiv, dar am câștigat de fiecare dată. Trăim însă astăzi vremuri smintite când separarea puterilor în stat nu mai funcționează, iar litigiile apasă tot mai greu pe umerii noștri. Fii și tu erou/eroină pentru natură redirecționând cei 3,5% din impozitul pe venit către Agent Green. Altfel se vor duce automat de la tine către statul cu care ne judecăm. Îți mulțumim că ești alături!
Agent Green este amenințată de o companie care pretinde milioane de euro la Tribunalul Harghita.
Compania cu sediul în Joseni și capital elvețian care produce mai ales peleți și brichete din lemn a acționat organizația ecologistă în instanță deoarece pretinde pierderi însemnate după ce New York Times a publicat un articol despre biomasă în care este menționată și Ameco. Firma pretinde 200.000 de euro daune morale, milioane de euro pierderi și plata a 5464 euro zilnic până când New York Times va șterge articolul și se va scuza trei zile consecutive atât online cât și în ediția tipărită. Pretențiile Ameco se referă și la toate articolele subsecvente preluate în România și străinătate din articolul inițial al prestigioasei publicații americane.
Agent Green dezvăluie dezordinea din cadrul poliției române și incapacitatea acesteia de a interveni pentru a opri tăierile ilegale din Parcul Național Munții Rodnei atunci când sunt chemați să intervină într-un flagrant în desfășurare, prin apel la 112.
Ocolul Silvic Plaiurile Heniului, un colț pitoresc al României, din Munții Rodnei, găzduiește o dramă ecologică alarmantă. Pe malul drept al râului Bistrița, în județul Bistrița Năsăud, și pe celălalt mal, în județul Maramureș, se desfășoară un spectacol dezolant: tăierea ilegală de pădure. Doar o distanță de 140 de metri pe asfalt separă drumul forestier de la exploatare până la depozitul unde sunt duși arborii tăiați, iar localitatea Cîrlibaba din județul Suceava este cea mai apropiată mărturie a acestui act de vandalism asupra naturii.
Investigatorii de mediu de la Agent Green au surprins camioanele încărcate cu lemne, ale unei firme locale de exploatare, care efectuează transporturi neautorizate, netrecute în sistemul SUMAL, adică ilegale. Mai mult decât atât, au fost consemnate transporturi cu un volum declarat de lemn la jumătate din cantitatea reală. Într-un scandal care dezvăluie falimentul autorităților, se descoperă că se taie inclusiv arbori verzi și sănătoși din Parcul Național Munții Rodnei, sub umbra unei aprobări aparente pentru tăieri accidentale, dar care în realitate ascunde o exploatare fără scrupule.
Când ONG-ul Agent Green l-a chemat pe BORȘ IOAN din garda de mediu în control la jaful din munții Rodnei, domnul în cauză a refuzat în scris.
Pe 15 februarie 2024 BORȘ IOAN, comisar-șef al Comisariatului județean Bistrița-Năsăud din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, a fost săltat de DNA pentru mită din aceea consecventă luată ca să închidă ochii la crimele ecologice.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 februarie 2024, a inculpatului BORȘ IOAN pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
Organizația Agent Green a câștigat procesul cu ministerul mediului și Romsilva pentru cele 13.081 hectare cu păduri din Făgăraș de pe raza ocolului Avrig care includ și codrii din jurul cabanei Negoiu.
După 5 ani de procese Agent Green a primit hotărârea de la Curtea de Apel București care consfințește victoria dar trebuie să plătească încă 9000 de lei pentru cei 3 experți desemnați de judecător pentru acest proces. Implică-te și tu, sprijină proiectul!
Semnează și tu petiția pentru conservarea pădurilor și biodiversitatea din Europa și inclusiv din România.
Pădurile seculare au un rol esențial în biodiversitate deoarece oferă habitate diverse și sunt casă pentru nenumărate specii de plante și animale. Aceste ecosisteme asigură supraviețuirea unor specii unice și a beneficiilor care vin odată cu ele.
Pădurile seculare contribuie și la reziliența genetică și asigură capacitatea speciilor de a se adapta. Pentru că și noi suntem parte din ecosistem, depindem de bogăția biodiversității! Conservarea lor este cheia. Ajută-ne să protejăm pădurile Europei, semnează și distribuie petiția!
Agent Green a început anul 2024 cu una dintre cele mai frumoase și emoţionante întâlniri din proiectul SUNT NATURĂ, copiii din clasa a V-a de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Bucureşti și doamnele profesoare Veronica Andone, Florina Păunescu si Claudia Brodelă.
Timp de două ore şi jumătate, fără să ceară nimeni pauză, copiii au întrebat, au ascultat, au dezbătut, au desenat şi au lucrat împreună la adevărate afişe de campanie.
Pentru ei lucrurile sunt simple şi fireşti şi aşa ar trebui să fie şi pentru noi adulţii. Protejaţi urşii! Protejăm urşii, precum protejăm oamenii! Urşii nu vor să facă rău oamenilor, vor doar să se apere pe ei şi puii lor, ca orice părinte. Vrem o mare curată! Protejaţi albinele! Animalele ne-au ajutat, ajută-le şi tu, ele se află în permanent pericol din cauza defrişărilor constante.
Publicația "Balkan Insights" l-a inclus pe Gabriel Păun și ONG-ul pe care îl conduce, Agent Green, în lista "Eroii anului 2023: oameni care au făcut diferența".
Conform "Balkan Insights" Gabi Păun și Agent Green sunt unii dintre cei mai influenți activiști ai României pentru salvarea mediului și a faunei sălbatice. Implicarea lor în multiple proiecte a determinat recunoașterea la nivel internațional.
Agent Green se află în contact direct cu Comisia Europeană și cu deputații europeni pentru a stopa defrișarea ilegală a pădurilor din România, care are loc prin impotența, sau colaborarea, statului român și în lipsa unei legislații interne adecvate. Conform unui raport Greenpeace din 2022, din România dispar în fiecare oră aproximativ șase hectare de pădure.
"Ideea este că mutăm subiectul defrișărilor și îl arătăm ca unul al securității naționale. Acolo este noul nostru public. Sudul țării trebuie reîmpădurit masiv pentru a preveni deșertificarea", spune Gabriel Păun.
Agent Green este amenințată cu dispariția deoarece firma Ameco din Harghita a dat în judecată organizația și cere despăgubiri uriașe: aproximativ 6 milioane de euro pentru pierderile suferite și 200.000 de euro daune morale.
Acțiunea este un proces de intimidare a organizației care se luptă de 15 ani pentru pădurea României cu victorii notabile în instanțe și în îmbunătățirea legislației.
Firma Ameco a fost expusă anul trecut de publicația New York Times deoarece toacă bușteni întregi exploatați din Parcul Național Cheile Bicazului pentru producția de biomasă. Adică cei mai valoroși arbori pentru diversitate devin banale produse din lemn care sunt arse pentru producția de energie. Ameco insinuează că organizația Agent Green este responsabilă ca articolul din New York Times să fie șters, iar publicația americană să se scuze zile în șir. La fel și toate articolele preluate de la New York Times în jurul lumii. Sunt acuzații absurde pe care Agent Green le va combate în instanță.
Procesul este unul foarte complex. Dacă poți, susține și tu Agent Green cu orice sumă și/sau răspândește vestea.
Organizația Agent Green a anunţat că a căştigat în instanţă un proces pentru salvarea a peste 29.000 de hectare de pădure din Băile Herculane.
Nouă ani s-a tăiat ilegal la Băile Herculane, spun reprezentanţii organizaţiei, în baza unui amenajament silvic abuziv. Agent Green spune că procesul a durat cinci ani şi a necesitat cheltuieli uriaşe cu expertizele suplimentare solicitate de instanţă. Curtea a admis cererile Agent Green și a anulat ordinul de ministru pentru aprobarea amenajamentului silvic al ocolului Băile Hereculane. De asemenea, Curtea a anulat Ordinul nr.195/25.02.2014 emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Comerțul ilegal cu cherestea valorează miliarde. Randamentele mari și ratele scăzute de urmărire penală atrag crima organizată. Numai în ultimul an, 120 de milioane de tone de cherestea din Europa nu au avut certificat oficial de origine. În același timp, defrișarea este unul dintre cei mai mari factori ai catastrofei climatice cauzate de CO2, gaz cu efect de seră.
România găzduiește una dintre ultimele și cele mai mari păduri primitive din Europa. Se estimează că jumătate din copacii națiunii sunt tăiați ilegal. Organizația Agent Green se luptă cu problema.
Fondatorul Gabriel Paun a fost aproape bătut până la moarte în 2015 de membri ai mafiei lemnului. Cel puțin șase păduri au fost uciși în România în ultimul deceniu. Uniunea Europeană a avertizat România încă din 2020 că nu ia măsuri adecvate pentru a-și proteja pădurile. Dar până acum nu au existat măsuri ulterioare. continuă să încerce. Ecologistul german Marcus Hardtke a venit în România ca să documenteze dacă factorii de decizie germani fac suficient pentru a combate importurile ilegale de lemn. Până la urmă, după cum arată documentarul, unul dintre cei mai importanți cumpărători de cherestea din România sunt magazinele de mobilă și bricolaj din Germania.
Când cumperi Liv.52 susții lupta Agent Green pentru natura României. Și luptăm pe toate fronturile posibile pentru cei mici și pentru cei mari: educație, procese, proteste, investigații și promovarea de soluții pentru un viitor mai bun.
Știi ce mai este fain cu LIV.52? Că este din ingrediente naturale. Cicoarea ajută la protecția celulelor hepatice, cătina roșie are rol antioxidant, caperele și terminalia arjuna ajută la îmbunătățirea activității hepatice.
Caută în farmacii pachetul promo cu sigla DoneazăOxigen. Pachetul promo are 10% reducere și, în același timp, contribuie la salvarea pădurilor din România prin susținerea organizației Agent Green.
Organizația Agent Green a lansat raportul anual care cuprinde acțiunile și proiectele executate în anul 2022. Fiecare dintre noi trebuie să aibă o imagine de ansamblu a stării României noastre de azi. Pentru Agent Green nu a fost deloc un an ușor, dar prin forța comunității au reușit să producă și schimbări pozitive.
Felicitări tuturor celor care au contribuit pentru fiecare victorie din aceste pagini! Agent Green vă mulțumește dincolo de cuvinte!
Gabriel Păun, activist de mediu și fondatorul Agent Green, a transmis la TEDxCluj 2023 lecții puternice despre determinare și implicare în schimbarea pe care o dorim în lume.
El a arătat că nu există limite atunci când vine vorba de provocările pe care le întâmpinăm. A insistat asupra importanței răbdării și consecvenței în demersurile noastre pentru schimbare. Ne-a amintit că înțelegerea adâncă a problemelor este cheia către soluții durabile și a evidențiat că pentru a face schimbări reale este necesar curajul de a te ridica împotriva status quo-ului. În plus, prezența adorabilă a cățelușei Silva alături de el pe scenă i-a adus acesteia premiul pentru cel mai simpatic speaker.
Să continuăm așadar să fim motivati și să acționăm pentru o lume mai bună pentru toți!
Dacă problema nu este văzută atunci ea nu există. Iar autoritățile fac tot ce pot ca să oprească adevărul să iasa la lumină. Autoritățile spun că nu se mai taie așa de mult. Dar abuzul continuă chiar în ultimele păduri care mai stau în picioare, adică pădurile primare și seculare aflate în arii protejate.
În acest montaj Gabriel Păun de la Agent Green a mers alături de Anna Deparnay-Grunenberg (europarlamentar) în aria protejată Natura 2000 Munții Făgăraș. Administrația silvica a încercat să-i intimideze și să le blocheze accesul în pădure. Ce au găsit este un munte întreg cu păduri virgine devastate. Păduri care ar fi putut intra în catalogul național al pădurilor virgine dar care acum sunt străpunse de un drum care a devastat un întreg ecosistem.
Programul eco-educativ "Sunt Natură" organizat de Agent Green a ajuns între 2020-2023 la 3.800 de copii. Programul a debutat în perioada pandemiei când a primit deja peste 130 de solicitări pentru susţinerea workshopurilor online.
Prin intermediul profesorilor care au pus la dispoziţie platformele online folosite deja de elevi, Agent Green a putut susţine peste 70 de activităţi online pe teme de ecoeducatie. Peste 70 de profesori au fost alături de Agent Green în acest proiect şi i-au ajutat să interacţioneze cu peste 1.400 de elevi.
Astfel Agent Green a ajuns în 43 de şcoli şi licee din 29 de localităţi: Botoşani, Iaşi, Dorohoi, Cluj, Motru, Galaţi, Timişoara, Reşita, Vulcan, Bistriţa, Prundu Bârgăului, Berbeşti, Protopopeşti, Vlădeni, Holboca, Săcele, Caracal, Videle, Petroşani, Poieni, Rm Vâlcea, Baia Mare, Plugari, Ruscova, Sălsig, Boiu Mare, Vima Mică, Floreşti, Bucureşti.
Programele "Săptămâna Verde" şi "Şcoala Altfel" au făcut ca proiectul Agent Green să ajungă la peste 190 de profesori şi învăţători din 31 de şcoli din Bucureşti şi din ţară. Peste 3.800 de elevi au ajuns astfel mai aproape de Natură.
La nivel universitar Agent Green susţinut prezentări la invitaţia studenţilor şi profesorilor de la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, Universitatea Politehnică Timişoara şi Texas Christian University, USA.
Activistul de mediu Gabriel Păun (Agent Green) a anunțat pe Facebook faptul că dosarul penal deschis în urmă cu peste opt ani după ce a fost bătut în pădure în timp ce făcea fotografii a fost închis fiindcă faptele s-au prescris. Decizia nu este definitivă, iar activistul de mediu intenționează să facă apel.
Dosarul cazului Râul Alb din Retezat în care 6 golani au încercat să mă ucidă s-a prescris. 8 ani și 4 luni au trecut de la tragicul incident până astăzi. Un caz rar în care cei care m-au bătut în mod repetat cu pumnii și picioarele au fost filmați. Eu eram pe domeniul public, pașnic și făceam o poză. Imaginile au făcut înconjurul lumii și încă îl mai fac”, a scris Gabriel Păun, președintele organizației pentru protecția mediului Agent Green.
În următoarele luni Agent Green va fi prezent în Germania, Elveția și Austria cu un film documentar despre tragedia pădurii din România realizat de Wild Europe în cadrul Festivalului El Mundo.
Programul include difuzarea documentarului și dezbateri.
Dezastru în pădurile UNESCO: Sute de hectare cu păduri virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului aflate în patrimoniul mondial UNESCO au fost doborâte în noaptea de 13-14 iulie. Cea mai apropiată stație meteo de la Bozovici a înregistrat un vânt de numai 60 kmh ori astfel de doborâturi necesită vânturi de peste 160 kmh. Asta denotă un fenomen amplificat local.
Reprezentanții Agent Green au vizitat dezastrul din Semenic și au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai administrației silvice, a parcului național și cu meteorologul de serviciu. Pădurile virgine sunt cele mai reziliente în fața intemperiilor și astfel de dezastre sunt însă comune în păduri plantate de om, mai ales în cele de conifere care nu au aceeași rezliență precum pădurile native.
Acesta este cel mai puternic semnal de alarmă pentru politicieni, pentru oamenii de știință, pentru administrația silvică și pentru cetățeni că actualul cod silvic nu ia în calcul problema schimbărilor climatice.
Comisia Europeană este îngrijorată de amploarea tăierilor ilegale de lemn din România și cere țării noastre să vină cu un nou plan pentru restaurarea ariilor de strictă protecție.
Într-un răspuns oferit în exclusivitate Euronews România, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Mediu spune că planul trimis de țara noastră nu este unul satisfăcător.
Gabriel Păun, biolog Agent Green: "Sumal a fost amputat în comparație cu ce a fost aprobat în urmă cu exact trei ani prin hotărâre de guvern. De fapt, nu doar că a fost amputat, nu s-a aplicat niciodată. În vreme ce Comisia Europeană dă ultimatumuri guvernului României, și Agent Green dă un ultimatum guvernului României. Dacă până la mijlocul toamnei care urmează nu se vor pune în aplicare toate prevederile din Sumal, atunci vom da guvernul în judecată."
Agent Green a depus ieri comentariile tehnice la proiectul de Lege privind Noul Cod Silvic aflat în dezbatere publică la ministerul mediului.
Pe lângă termenul scurt alocat comentariilor din partea publicului pe timp de concedii, organizația consideră că proiectul de lege va încuraja tăierile abuzive, va transforma pădurea României într-o plantație agricolă și va restricționa accesul liber al publicului, chiar și la picior.
Agent Green expune la televiziunea națională din Germania ARD mafia lemnului din România.
Conform Agent Green nimic nu s-a schimbat în ultimii ani în bine. Nici măcar minciunile politicienilor și neasumarea lor. Agent Green a fost deja contactat de reprezentanți ai Parlamentului din Germania care doresc să vină la București pentru a afla mai multe. În lipsa unui public implicat din România, autoritățile europene și din alte state puternice ale lumii sunt singurele tactici care ne-au rămas să schimbăm situația în bine.
Urmăriți reportajul online!
Agent Green a participat la proiectul "SUNT NATURĂ" și la excursia organizată cu elevii de la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale”, din Bucureşti.
Copii acceptă în aceeaşi măsură să li se spună că pădurea dă lemne pentru mobilă şi că arborii bătrâni trebuie scoşi din pădure, dar şi că pădurea este vie, ne ocroteşte şi că la rândul nostru trebuie să o protejăm. Şi este minunat momentul în care copiii, de orice vârstă ar fi, îţi spun “Uau! Nu m-am gândit la asta, îmi pare bine că mi-aţi spus, acum ştiu!”. Deprinderea de a ne păsa de Natură ar trebui învăţată din primii ani de viaţă şi ar trebui să facă parte din învăţarea pe tot parcursul vieţii.
Elevii ghidați de Agent Green au fost în Piatra Mare, nu pe trasee turistice, ci acolo unde sunt tăieri ilegale de pădure, au marele noroc că sunt îndrumaţi de oameni extraordinari cum este dna Profesor Simona Palu. Deşi s-au plâns mai tot timpul, aşa ca nişte adolescenţi ce sunt, că e prea greu, prea cald, prea sus sau prea mult de mers, au reuşit să ajungă, sus pe culme, unde pădurea dispăruse. Agent Green a fost alături de ei ca să le explicăm ce înseamnă tăierile ilegale şi ce impact dezastruos pot avea acestea asupra ecosistemului, mai ales într-o zonă protejată.
Pe 12 iulie 2023, Parlamentul European a votat un proiect de regulament numit Nature Restoration Law (Legea privind refacerea naturii) care prevede o direcție nouă pentru refacerea politicilor de susținere a vieții polenizatorilor, albinelor și fluturilor, acordarea de mai mult spațiu naturii (prin reducerea agriculturii densificate și refacerea zonelor umede), susținerea formării de păduri ecosistem (păduri cu mai multe specii care să se poată susține reciproc) susținerea creării de ecosisteme urbane, care să fie pregătite cu copaci și verde să facă față creșterilor de temperaturi care ne vor lovi.
Iată europarlamentarii români pro-natură și cei anti-natură devoalați.
Agent Green și Bankwatch Romania obligate sa plateasca 179.517 lei într-un proces pierdut în mod dubios pentru salvarea râului Taia. Organizațiile nu se lasă și au făcut recurs.
Pe una dintre cele mai frumoase văi montane din Carpați, cea a râului Taia, din munții Șureanu, a fost construită o microhidrocentrală și peisajul a fost devastat, deși capacitatea instalată a acelei centrale era infimă. Organizațiile de mediu Bankwatch Romania și Agent Green se luptă în instanțe pentru a salva această zonă și pentru a obliga criminalii de mediu să aducă peisajul la starea inițială.
Agent Green a depus la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor lista de priorități pentru protejarea biodiversității și a cerut răspuns punct cu punct plus asumarea acestora.
Potrivit președintelui Agent Green o delegație a Petiției Parlamentului European (PETI) a vizitat România în urma unei plângeri privind exploatarea forestieră ilegală. Delegații au ales un traseu protejat de presă pentru a fi martori că "totul a fost bine și sub control" în pădurile României, așa cum le-a spus ministrul Mediului, în discursul său de bun venit. Jurnaliștii au fost opriți să asiste la vizita PETI și din acest motiv au însoțit europarlamentarii rebeli și activiștii de mediu în locuri presupus protejate pentru a observa "crima în desfășurare" și a dezvălui o listă de nereguli privind administrarea pădurilor.
Procesele Agent Green cu Romsilva pentru stoparea tăierilor în Parcul Național Retezat și de pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane din Parcul Național Domogled au fost replanificate din cauza grevei din Justiție. Pădurile de ce nu sunt niciodată o urgență?
Agent Green este la dezbaterea publică din Brașov pentru a salva pădurea care se vrea a fi defrișată pentru a mai face încă un drum din centru până la Poiana Brașov. ONG-ul este sigur că drumul nu poate fi construit pentru că încalcă legislația de mediu.
Victorie pentru Agent Green, care a învins definitiv în instanță atât Romsilva, cât și compania care exploatează pădurile regale din Valea Cerbului.
Europarlamentarii au venit să vadă cu ochii lor dezastrul din pădurile României.
În România încă se taie lemn din zone Natura 2000 fără să respecte regulile impuse de Uniunea Europeană. Munții Făgăraș sunt printre cei mai afectați de tăierile ilegale chiar dacă sunt protejați. Pe hârtie raportările către Comisia Europeană sunt bune, dar realitatea în teren este cu totul alta.
Dan Turiga, inginer specializat în silvicultură: "Este interzis să creezi drumuri forestiere perpendicular pe pante abrupte, de asemenea să traversezi pârâul, nu mai zic că nu ai voie să mergi în lungul lui să-l transformi într-un drum de târâre a materialului lemnos." Gabriel Păun, liderul Agent Green: "În acest moment, în niciun sit Natura 2000 din România nu se respectă legislația de mediu din Europa. Practic, România tratează siturile Natura 2000 la fel precum pădurile normale."
Agent Green a încheiat luna plantării la care au participat voluntari de toate vârstele în special voluntari tineri, mai mulți ca niciodată. Plantarea a urmărit reconstrucția pădurii de odinioară cu aceleași specii de arbori care au fost înainte de dezastru grație datelor istorice disponibile.
De ziua Pământului Agent Green începe lucrări de plantare in munții Făgăraș, într-un peisaj care arată literalmente distopic cu suprafețe întinse tăiate la ras. Din donațiile strânse se efectuează plantări pe o suprafață mare cât cinci stadioane de fotbal.
Agent Green mulțumește donatorilor, voluntarilor și organizației Conservation Carpathia pentru că a acceptat o mână de ajutor din partea Agent Green și pentru că garantează prin contract că ce se plantează azi nu va fi tăiat niciodată.
Regulamentul pentru combaterea defrişărilor la nivel mondial, care va fi aplicat în statele UE în următoarea perioadă, este rezultatul iniţiativei cetăţeneşti "Together4Forest", susţinută de sute de organizaţii neguvernamentale şi semnată de peste 1,2 milioane de europeni.
În România, Agent Green a dat startul acestei campanii derulate în ultimii ani pentru a asigura necesarul de semnături din ţara noastră. Noua reglementare previne intrarea pe piaţa comunitară de produse provenite din ecosisteme naturale rase de pe faţa pământului pentru producţia de lemn, hârtie, cafea, cacao, soia, cauciuc, mangal, ulei de palmier şi bovinele (vii, carne sau piele).
"A fost greu pentru că cerinţa Comisiei Europene pentru iniţiativele cetăţeneşti este ca semnatarii să îşi dea CNP-ul şi românii sunt în general reticenţi la asta. Dar au făcut-o şi acum semnătura lor a devenit lege. Deci petiţiile contează!", a afirmat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
În contextul poluării dramatice, al aridizării și al exploatărilor forestiere din jurul Bucureștiului, zeci de artiști, jurnaliști, cercetători, organizații neguvernamentale și grupuri civice și-au unit forțele în platforma "Împreună pentru Centura Verde" (www.centuraverde.ro) pentru a convinge autoritățile să conserve codrii rămași în jurul capitalei și să extindă de urgență suprafață împădurită.
Gabriel Paun, ambasador al platformei "Împreună pentru Centura Verde" declară că oricât de imposibil ar părea un scut verde în jurul Bucureștiului, acesta este necesar deoarece vrem să păstrăm Capitala locuibilă. Aridizarea sudului țării este iminentă, iar schimbările climatice nu fac discriminare între Cotroceni și Berceni. Puținele păduri rămase trebuie conservate acum, extinse în cel mai scurt timp și interconectate într-o rețea neîntreruptă.
De Ziua Internațională a Pădurii Euronews Romania discută cu Agent Green despre tăierile ilegale și degradarea planificată și deliberată a ariilor naturale protejate Natura 2000 din România.
Garda de Mediu Bacău răspunde sesizării Agent Green și aplică o amendă de 70.000 lei și dosar penal.
În zona rezidențială a municipiului Bacău investigatorii Agent Green au fotografiat camionele firmelor contractate de primăria Bacău depozitând deșeuri industriale cu potențial cancerigen (azbest și betoane), pe un teren public al primăriei Bacău unde nu este înregistrat nici un depozit de deșeuri industriale.
Zeci de locuitori din Sinaia și-au unit forțele în protest cu Agent Green, Declic, Inițiativa România, Corupția ucide, Fundația Eco-Civica și Greenpeace România.
Protestatarii cer primarului orașului Sinaia să lase așa cum este întreg versantul dintre Gară și îndrăgitul parc central Dimitrie Ghica cu tot cu arborii monumentali și cu Aleea Caraiman și cer primarului să realizeze parcarea Park&Ride la altă locație unde nu este afectat patrimoniul natural și istoric. O zonă istorică din Sinaia va fi distrusă pentru a face loc unei parcări cu șapte etaje.
La Borșa nu se mai poate tăia pădurea deoarece Agent Green a blocat exploatările ilegale în instanță.
În ianuarie 2019, cunoscuta organizație pentru protecția mediului Agent Green cheamă în judecată Ocolul Silvic Alpina Borșa și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș, cerând anularea Deciziei etapei de încadrare. În iulie 2020 Tribunalul București a admis în parte acțiunea reclamantei Agent Green și a anulat Decizia etapei de încadrare emisă de pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş. Trei ani mai tîrziu, în februarie 2023, instanța de apel – Curtea de Apel București – a confirmat soluția instanței de fond și a respins recursul ca nefondat, soluția fiind definitivă.
ONG-ul Agent Green reclamă un furt de arbori estimat la 200.000 de euro în Dorna Cândrenilor, județul Suceava!
Agent Green publică investigația "Jaf în Dorna Cândrenilor" care dezvăluie furtul masiv de arbori prin subdimensionarea scriptică a arborilor (diametru și înălțime) în comparație cu realitatea. Garda Forestieră Suceava confimă metoda de furt. Un inginer silvic de la ocolul incriminat face dezvăluiri șocante despre superiorii săi care i-au înscenat fapte pe care nu le-ar fi comis.
Agent Green a câștigat definitiv un proces la Curtea de Apel București împotriva sistemului corupt: tăierile ilegale aprobate de Ministerul Mediului pe 4782,4 hectare ale Ocolului Silvic Alpina Borșa au fost anulate!
În urma procesului amenajamentul silvic trebuie refăcut cu respectarea legislației pentru protecția naturii. Pe raza ocolului sunt mai multe arii protejate de interes național și european, inclusiv Parcul Natural Munții Maramureșului. Până la aprobarea viitorului amenajament silvic, orice deranj în pădure trebuie sesizat Garda de Mediu Maramureș, Gărzii Forestiere Cluj, Poliției sau Jandarmeriei.
Agent Green atrage atenția Comisiei Europene cu privire la modificările legislative care limitează acțiunile ONG-urilor și fragilizează statul de drept în România.
O scrisoare transmisă Comisiei Europene și adresată președintei acesteia, Ursula von der Leyen, arată îngrijorări serioase cu privire la tentativele de subminare a statului de drept în România, demarate la nivel legislative de o parte din membrii-cheie ai Guvernului și Parlamentului.
Scrisoarea este semnată de asociația Agent Green, cunoscută pentru eforturile susținute de protejare a mediului și cuprinde argumente serioase, de natură să atragă atenția Europei asupra derapajelor din ultima vreme.
Agent Green a revenit în pădurile de pe raza Ocolului Silvic Dorna Cândrenilor unde autoritățile suspectează o metodă de furt care devine fenomen: subdimensionarea APV-urilor, adică declararea de grosimi și înălțimi semnificativ mai mici ale arborilor decât cele reale cu scopul furtului și vânzarii la negru.
Hoți suspecți sunt chiar angajați ai ocolului silvic care au înlăturat marcajele de pe arbori pentru a acoperi abuzurile. Practic acum nu se mai poate face o comparație cu mărimile arborilor din inventarul inițial.
Organizația de mediu Agent Green a publicat un raport de activități realizate în anul 2022, an plin de lupte pentru pădurile magnifice ale României care dispar alarmant din cauza exploatărilor forestiere intensive.
Raportul prezintă eforturile organizației de a înființa noi păduri în zone aridizate și plantări în tăierile rase din munții Făgăraș care nu s-au regenerat natural precum și o listă cu acțiuni în justiție aflate în desfășurare. Raportul include noutăți despre decizia Comisiei Europene de a deschide un dosar de infringement pentru tăierile de păduri din România și enumeră investigațiile derulate Agent Green pe cont propriu, dar și împreună cu jurnaliști investigatori străini, cu scopul de a expune crimele de mediu din pădurile României.
Raportul continuă cu o listă lungă de activități care enumeră eforturile Agent Green de mobilizarea a societății civile din România prin petiții, activităție de advocacy, proteste și alte activități non-violente organizate în 2022. Și educația despre natură este parte din activitatea Agent Green astfel că proiectele educaţionale au fost concretizate prin zeci de workshopuri pentru elevi, cursuri de formare pentru dascălii lor și lansarea a opt cărţi "Îndrumarul meu despre Natură" pentru copiii de la clasa I până la clasa a VIII-a. Pentru elevii de liceu educația pentru natură s-a concretizat în materialul "Ghidul meu despre Natură".
Agent Green mulțumește tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectelor din raport și speră că eforturile organizației pentru natură din anul 2022 să aducă bucurie, putere și încredere că împreună se pot realiza și mai multe victorii în 2023.
10 ani de închisoare pentru Ion Andrei, capul mafiei din dosarul "Cheresteaua 1" care a fost implicat și în dezastrul de la Vidraru pentru care organizația Agent Green a protestat.
Curtea de Apel Pitești a dat decizia definitivă în dosarul "Cheresteaua 1", în care mai mulți inculpați au fost trimiși în judecată. Însă, unii dintre inculpați au primit, la apel, pedepse mai mari decât cele date la Tribunalul Argeș. Deși, la Tribunal, Ion Andrei a primit o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare, cu executare, la apel a primit o pedeapsă mai mare, de 10 ani, cu executare.
Agent Green protestează în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și la sediul administrației parcului din Reșița pentru a atrage atenția Ministerului Mediului că trebuie să elimine Romsilva de la conducere întrucât a încălcat în formă continuată obligațiile contractuale de protejare a parcului în ultimii 18 ani.
Voluntarii organizației au desfășuat într-o zonă tăiată la ras din inima parcului un banner de 96 metri pătrați cu mesajul: "Ministerul Mediului: STOP EXPLOATĂRII ÎN PARCURILE NAȚIONALE". Protestul a continuat la sediul administrației parcului situat în clădirea direcției silvice Reșița unde activiștii au afișat bannere cu mesajele: "SALVAȚI SEMENICUL DE ROMSILVA", "ROMSILVA, GAME OVER" și "PROTEJAȚI STRICT PARCUL NAȚIONAL SEMENIC".
Sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase (SUMAL) a fost viciat încă de la lansare iar cea mai gravă dintre metodele de fraudare vizează "transporturile evaporate", în acest fel transportatorii fiind necontrolaţi pe întregul traseu pentru că au datele mobile oprite, avertizează activiştii de mediu ai Agent Green.
Dan-Cătălin Turiga, inginer silvic şi investigator Agent Green, susţine însă că "orice metodă poarte fi combătută dacă se doreşte, chiar şi metoda evaporării", dacă se ţine cont de implementarea unor măsuri.
"Hoții de lemne au învățat să ocolească toate rigorile impuse de lege. Practic, folosesc aplicația "SUMAL" drept paravan pentru emiterea unor avize, cu ajutorul cărora vând lemnul de buna calitate, tăiat ilegal."
"Inspectorul Pro" și organizația de mediu Agent Green arată cum arborii uscați, propuși pentru tăiare, rămân în picioare, iar în locul lor sunt sacrificați unii falnici și sănătoși.
Gabriel Păun, fondatorul organizația de mediu Agent Green, a susținut la Vienna alături de Gemeinwohlstiftung COMÚN, europarlamentarul Thomas Waitz și Matthias Schickhofer o conferință de presă pe tema mafiei pădurilor din România și necesitatea unei legislații noi la nivelul UE pentru trasabilitate, transparență pe întreg lanțul de producție și tragerea la răspundere a jucătorilor din industrie care pun pe piață lemn ilegal.
Participanții acuză companiile austriece de cherestea de "Greenwashing" prin transmiterea problemei defrișărilor ilegale furnizorilor și solicită o lege cuprinzătoare a lanțului de aprovizionare care ar trebui să împiedice această abordare și să facă vânzătorii răspunzători dacă ceva este în neregulă cu furnizorii și producătorii lor.
Gabriel Paun, fondatorul organizația de mediu Agent Green, inclus de Politico în topul celor mai influenți actori în domeniul mediului de către prestigioasa publicație Politico alături de prim-ministrul Danemarcei, ministrul german al climei și economiei, președintele comisiei de mediu din Parlamentul European, ministrul mediului din Polonia, primarul orasului Amsterdam, șeful Pactului Verde European - Frans Timmermans.
Politico consideră că prin întâlnirile pe care le are la nivel internațional, Gabriel Păun face o acțiune de branding unei țări care nu are nici acum un brand național. Căci vorbind despre abuzurile din domeniul Mediului, el arată lumii întregi cât de prețioasă este natura României și cât de important este ca ea să fie protejată. Uneori, chiar și cu prețul vieții și sănătății unor activiști care se dedică unei astfel de cauze.
Publicația Politico arată că superputerea lui Gabi Păun este aceea a spune bine poveștile din domeniul mediului și astfel reușește să strângă în jurul lui oameni care au aceleași aspirații în legătură cu viitorul planetei.
Prestigioasa publicație Politico a inclus în topul celor mai influente persoane din domeniul mediului pe românul Gabriel Păun, fondatorul organizației de mediu Agent Green.
Acesta se află pe locul 9 în topul influencerilor, alături de prim-ministrul Danemarcei, ministrul german al climei și economiei, președintele comisiei de mediu din Parlamentul European, ministrul mediului din Polonia, primarul orasului Amsterdam, șeful Pactului Verde European - Frans Timmermans.
Politico îl descrie pe Gabriel Păun în termeni apreciativi și remarcă faptul că "activismul lui l-a pus adesea în pericol: de când și-a fondat organizația non-profit Agent Green în 2009, el s-a confruntat cu amenințări cu moartea și atacuri fizice. El a dezvoltat, de asemenea, o strategie distinctă de advocacy, lucrând cu reporterii pentru a ajuta la investigarea și documentarea problemelor de mediu, depunând adesea mărturii, dar și ajutându-i să acceseze locuri în care se întâmplau tăieri ilegale. Aceste eforturi au dat unele rezultate: în 2020, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României pentru că nu a protejat siturile Natura 2000 și pentru încălcarea legislației UE de mediu."
Gabriel Păun, fondatorul ONG-ului de mediu Agent Green, a primit premiul EuroNatur oferit de fundația EuroNatur, o fundație cu proiecte de conservare a naturii și a speciilor în Europa.
Premiul nu este de natură materială, ci onorează un angajament extraordinar în domeniul conservării naturii care a scos la lumină dovezi despre tăierile ilegale de păduri din România.
Televiziunea austriacă ORF III difuzează un reportaj despre magazinele mari de mobilă și sustenabilitatea materialului lemnos pe care îl utilizează având în vedere exploatarea fără scrupule a pădurilor din țările vecine Austriei la est.
Gabriel Păun, fondatorul organizației de mediu Agent Green, prezintă în reportaj cum breșele deliberate din SUMAL permite exploatarea abuzivă a lemnului din fragila pădure a României si cum acesta ajunge în mobila ieftină din întreaga lume.
The New York Times: Pădurile din România sacrificate în numele energiei verde!
Un reporter și un fotograf au petrecut patru zile de drumeții prin pădurile României, care reprezintă două treimi din pădurile virgine ale Uniunii Europene. Acolo, ei au documentat tăierile de păduri și au urmărit camioanele din pădurile ecologic sensibile.
După o excursie îndelungată pe muntele Ceahlău din România, o dâră de carcase de lemn este vizibilă, altfel spus o cicatrice în una dintre ultimele păduri vechi ale Europei, unde stăteau cândva copaci de 200 de ani. Undeva spre baza muntelui, buștenii au fost încărcați într-un camion marca AMECO, unul dintre cei mai mari producători de peleți din România. "Producția de peleți oferă posibilitatea utilizării deșeurilor din agricultură și silvicultură", spune compania pe site-ul său. Sacii de peleți sunt etichetați ca provenind exclusiv din rumeguș și așchii de lemn.
Jurnaliştii NYT au văzut copaci din pădurile protejate din România aruncați în polizoarele AMECO.
O anchetă Agent Green, EIA și EuroNatur, publicată exclusiv de ziarul "The New York Times" arată că în ultimii ani păduri întregi sunt rase de pe fața pământului chiar și în arii protejate precum Parcul Național Cheile Bicazului, pentru peleți produși excesiv pe fondul panicii instaurate de criza fabricată de energie.
Potrivit datelor Agenției de Investigații de Mediu, majoritatea fabricilor importante de peleți din România au primit resurse importante din păduri protejate. Aproximativ o treime din transporturile de lemn către aceste fabrici au provenit din zone protejate.
"Odată ce tăiați acești arbori bătrâni, degradați ecosisteme care au durat secole pentru a se forma cu puțină intervenție umană", a spus Dan Cătălin Turiga, inginer silvic investigator la Agent Green, care a colaborat la inițiativa de urmărire a copacilor.
Agent Green este la sediul administrației Parcului Național Domogled - Valea Cernei din Băile Herculane unde este prezent și ministrul mediului.
ONG-ul folosește acest prilej pentru a-i reaminti că angajamentul Guvernului este de a pune capăt exploatării forestiere în parcurile naționale.
Află din raportul anual câte lucruri minunate a făcut Agent Green grație sprijinului tău pentru care îți mulțumește.
În 2021, natura a arătat încă o dată că poate depăși orice așteptări și că trebuie să luăm în serios la scară largă tot discursul oamenilor de știință și al ecologiștilor. În România, unele păduri au avut mai mult noroc decât altele.
Agent Green a reușit victorii importante în instanță, însă drumul este lung până la schimbările sistemice de care avem nevoie. Separat Agent Green a lucrat în continuare pentru Comisia Europeană, investigând ariile protejate Natura 2000. Vei găsi detalii despre toate acestea în raportul anual.
Datorită și împreună cu comunitatea extraordinară de voluntari și donatori, echipa Agent Green a avut ocazia să genereze schimbări pozitive și în cel de-al 13-lea an de activitate.
Decizii recente pe spețe de mediu ale Justiției din România indică imixtiunea politicului în justiție cu un impact catastrofal și pentru natură.
Până în 2020 Agent Green câștiga procese pe bandă rulantă pentru anularea tăierilor abuzive de păduri care aveau aprobarea ministerului mediului, dar și pentru acces la amenajamentele silvice care în mod abuziv sunt considerate secret de stat. În ultimii doi ani însă ONG-ul a început să pierdă procese pe spețe similare.
Cu cele mai multe suprafețe de codri seculari dintre țările Uniunii Europene, România a ajuns oaia neagră în ceea ce privește exploatările forestiere ilegale.
Se taie și se fură lemn și în alte țări, dar nicăieri ca aici. Europarlamentarul Thomas Waitz, copreședintele Partidului Verde European, călătorește în întreaga Europă pentru a cunoaște cazurile de devastare a pădurilor și pentru a găsi metode de stopare a acestora.
Europarlamentarul Thomas Waitz a declarat că România a primit avertismente din partea UE şi are la dispoziţie trei luni pentru a rezolva problema defrişărilor ilegale, în caz contrar riscând să primească sancţiuni dure de la nivel european.
"Toată această cantitate de lemn furată din pădurile din România nu se compară cu alte ţări. Este o cantitate foarte mare. România este considerată ]ca fiind oaia neagră a Europei. Deja a primit avertismente din partea UE. România mai are trei luni pentru a rezolva această situaţie. Este un adevărat dezastru ceea ce se întâmplă din cauza acestor păduri tăiate, mai ales că sunt foarte multe păduri importante şi seculare. Este foarte important ca România în aceste trei luni să oprească aceste despăduriri."
Veronica Tulpan, coordonator campanii Agent Green, spune în ziarul România Liberă că măsurile planificate de împădurire și reîmpădurire nu au prea mult sens dacă nu sunt însoțite de măsuri de stopare a tăierilor ilegale și nesustenabile, precum și de măsuri de îmbunătățire a aplicării legii și de eliminare a corupției în întregul sector.
"730 de milioane de euro pentru împădurirea sau reîmpădurirea a 56.700 de hectare, este suma pe care Ministerul Mediului şi Romsilva o va primi prin Planul naţional de redresare şi rezilienta (PNRR). Avem mari îndoieli că aceste fonduri europene îşi vor atinge scopul, în condiţiile în care există dovezi că sumele alocate pentru astfel de campanii au dispărut pur şi simplu, fără ca un singur puiet să fie plantat. Chiar și folosiți corect, cu acești bani se puteau planta 3 milioane de hectare cu păduri noi. Nicidecum doar 0,056 milioane de hectare".
În timp ce administrația parcului național Semenic își serbează ziua cu fast în satul de domiciliu al directorului Nicolae Ifca, se împlinesc 18 ani de administrare ilegală a Romsilva, adică fără plan de management aprobat, cu încălcarea OUG57/2007 și 4 ani de la Notificarea de punere în întârziere a Agenției Naționale pentru Arii Protejate (ANANP).
Agent Green a dat în judecată Ministerul Mediului, Romsilva și ANANP pentru a rezolva problemele din Semenic unde toate aceste autorități corupte de la o guvernare la alta își dau concursul pentru continuarea masacrului din Semenic.
Într-un articol din publicația "Yahoo News" ONG-ul Agent Green atrage atenția asupra tăierile ilegale din România și cum acestea afectează cele 500.000 de hectare de păduri virgine și bătrâne - mai mult decât are orice altă țară din Uniunea Europeană.
"Munți întregi sunt goi. Locuri în care eroziunea a început și natura nu se poate vindeca singură. La Făgăraș, în Maramureș, în Parcul Național Domogled. Este un dezastru."
Președintele Asociației Agent Green a vorbit la Euronews România despre cât de grea este lupta pentru a proteja pădurile României.
"Avem deja peste 200 de procese cu autoritățile din România pe tăierile ilegale, deliberate și planificate. Și le câștigăm, ceea ce înseamnă că autoritățile din România sunt în eroare și a trebuit să-i corectăm, a trebuit să escaladăm și la Comisia Europeană. Chiar în aceste zile, reprezentanți ai autorităților din România sunt la Bruxelles pentru a le spune că lucrurile sunt sub control în România. Timp în care, noi suntem, de asemenea, în discuții cu Comisia Europeană și le oferim noi dovezi că chiar în timp ce noi discutăm aici pe același subiect, sunt străpunse păduri virgine, care nu fuseseră niciodată, exact în locațiile în care este deschis infringementul pe tăieri ilegale și pe distrugerea ariilor protejate."
Agent Green celebrează Ziua Pământului, planeta noastră, prin terminarea lucrărilor pentru înființarea unei noi păduri în județul Bacău, într-un loc unde nu mai exista nimic verde și în pericol de deșertificare.
Au fost plantate un mix de specii de arbori si arbusti cu fructificație atractivă care este rezilientă la schimbările climatice, oferă hrană și leacuri pentru oameni și pentru animale: tei, glădiță, vișin, cătină, porumbar, dar și frasin, stejar, plop alb, paltin și carpen.
Agent Green a luat inițiativa de a crea premisele necesare pentru înființarea viitorului Parc Național al Păcii în zone împădurite de la granița României cu Ucraina.
Organizația de protecția mediului și-a fixat ambiția de a realiza și Traseul Păcii, o potecă care va străbate întreg lanțul carpatic, începând din Cehia până în Serbia și traversând Polonia, Slovacia, Ucraina și România.
Solidari cu Ucraina și pentru pace. Toate donațiile pe care Agent Green le va primi în intervalul 26.02 - 01.03 vor fi folosite pentru a-i ajuta pe cei din Ucraina.
O echipă Agent Green va merge la Isaccea și la Siret să întâmpine sufletele din Ucraina care vin în România. Echipa va ajuta și refugiații care vin însoțiți de animalele de companie fiind pregătită cu hrană pentru căței și pisici.
Într-un interviu la emisiunea "Briliant" difuzată de TVR, Gabriel Păun, președintele asociației de mediu Agent Green, spune despre sine că s-a născut activist ecologist.
Acesta este și motivul pentru care încearcă să-i facă pe cei din jurul lui să devină mai responsabili în ceea ce privește problematica mediului înconjurător și implicit, a schimbărilor climatice.
RISE Project prezintă "Dezastrul din Munții Maramureșului: 12 ani de jaf ascuns".
Comunitatea de jurnaliști RISE a descoperit că unul dintre primele controale mari la Ocolul Silvic de stat Poieni din județul Maramureș datează de acum 12 ani, din primăvara lui 2008.
Controlul a scos la iveală peste 140.000 de mc de lemn dispăruți fără acte adică aproximativ 3500 de camioane. Și aia a fost tot. Echipa de inspectori de la acea vreme a fost supusă presiunilor venite de la conducerea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
Pădurarii simpli de la Poieni au declarat că furtul de lemn s-a comis cu sprijinul șefilor din ocol. Printre firmele descoperite cu nereguli atunci se găsesc și furnizori ai corporației Holzindustrie Schweighofer. Ei apar, la rândul lor, într-o anchetă a procurorilor anti-mafia.
Agent Green are bucuria de a se alătura studenţilor din Iaşi la primul training marca EcoPlan pentru a găsi împreuna un răspuns la întrebarea "Ce am putea face pentru a salva planeta la timp?"
De mai bine de 10 ani Agent Green își dedică activitatea protejării mediului înconjurător prin investigaţii, proteste, acţiuni în instanţă care duc la oprirea ilegalităţilor asupra naturii dar și colaborând cu autorităţile decizionale naţionale şi internaţionale pentru prezervarea patrimoniului natural.
Agent Green a prezentat Comisiei Europene noi dovezi privind infringement-urile pe păduri împotriva Ministerului Mediului și a cerut trimiterea de urgență a crimelor forestiere la Curtea Europeană de Justiție.
Agent Green și alte 55 de organizații preocupate de tema pădurilor au depus la Comisia Europeană o scrisoare adresată vicepreședintelui Frans Timmermans și Comisarului de Mediu Virginius Sinkevičius.
Tema scrisorii este noua directivă europeană anti-defrișări care a fost semnificativ slăbită de lobby-ul industriei.
Semnatarii insistă ca directiva să asigure că sistemele voluntare de certificare să nu substituie normele silvice în vigoare, sursa de origine a lemnului să fie publică, definiția degradării pădurilor să fie mai clară indiferent că este din cauze naturale sau umane și nu în ultimul rând, directiva să vizeze toate companiile, indiferent de mărimea lor.
Agent Green și-a unit forțele cu Extinction Rebellion Austria, Fridays for Future Vienna și Lieferkettengesetz în cadrul unui protest prilejuit de inaugurarea unui nou magazin IKEA la Viena.
Un raport al Agent Green a identificat și demonstrat cu filmări și fotografii probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri deținute de IKEA în România.
Organizația de mediu Agent Green și-a publicat raportul anual 2020.
În ciuda pandemiei Agent Green a reușit și în 2020 să continue anchetele, procesele și protestele pentru a genera schimbări pozitive pentru natură.
Agent Green a inițiat un nou protest pentru salvarea parcurilor naționale.
Protecția parcurilor naționale rămâne un obiectiv dificil atâta timp cât cei care le administrează precum și ministerul mediului sunt conduse cu o mentalitate distructivă.
Televiziunea germană RTL difuzează un reportaj despre mafia pădurilor din România.
Reportajul utilizează și documentarea Agent Green privind masacrul din pădurile deținute de IKEA, masacru pe care compania îl neagă cu nonșalanță.
Agent Green a făcut în cursul anului 2020 o sesizare penală împotriva unei companii care aparține unui cetățean german și care exploatează ilegal arbori din pădurile virgine ale munților Făgăraș. Mai mulți investigatori ai asociației de mediu au ajuns la fața locului și au constatat felul în care sunt tăiați arborii dintr-o arie teoretic protejată.
Puși în fața situației de a ancheta un cetățean german care exploatează, prin firma lui, pădurile virgine din munții Făgăraș, procurorii din Vâlcea au refuzat să cerceteze în profunzime fenomenul. Asociația de mediu Agent Green a câștigat însă în instanță procesul împotriva respectivilor procurorii, pe care îi obligă acum, prin hotărâre judecătorească, să reia cercetările în acest caz.
Greenpeace se alătură demersului Agent Green si al organizațiilor din Iași pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor.
"Cerem înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor, cu o zonare și o administrație dedicată, formată nu doar din silvicultori, ci și din specialiști în protecția mediului, cu un consiliu științific care să asigure atât conservare, cât și crearea unei infrastructuri pentru recreere cu impact minim", se arată într-un comunicat al Greenpeace.
Agenția The Associated Press folosește o fotografie publicată de Agent Green care arată o zonă suspectată de defrișare ilegală în Valea Rea, în sud-estul Munților Făgăraș.
Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva României pentru că nu a prevenit efectiv exploatarea forestieră ilegală și pentru nerespectarea legislației UE în siturile protejate Natura 2000. Autoritățile române spun că doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți de presupuși tăietori ilegali de lemne într-o pădure din nord-estul României în timp ce făceau un documentar despre defrișările ilicite.
Victorie importantă de etapă pentru toți iubitorii Parcului Național Retezat: s-a obținut protejarea parțială a superbei Văi Râu-Șes și integrală a Văii Lăpușnicul Mic.
În fotografii se poate vedea creșterea suprafeței strict protejate (cu roșu și portocaliu), înainte și după dezbatere.
Agent Green felicită administrația Parcului Național Retezat pentru deschidere și progres dar consideră că parcul trebuie protejat pe întreaga suprafață și va continua să facă toate demersurile necesare în această direcție. Pădurile din Parcurile Naționale ale României înseamnă doar 1 % din suprafața țării și nu există nicio motivație științifică pentru care în acestea să se permită vreo intervenție.
Agent Green publică raportul de investigații asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea IKEA.
Raportul intitulat "Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA" evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de compania suedeză.
Pe parcursul ultimilor 2 ani, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu mai multe încălcări ale legilor în domeniul forestier și al protecției mediului. Aceste încălcări au un impact negativ asupra habitatelor locale. O parte dintre aceste suprafețe forestiere deținute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanței lor pentru protejarea faunei.
Agent Green obține o nouă victorie pentru codrii seculari în zona Padeș din județul Gorj unde 10.188 hectare sunt acum salvate de la tăieri.
ONG-ul bifează astfel o nouă victorie în instanță împotriva Romsilva și Ministerului Mediului. Prin decizia instanței sunt protejate de la tăiere mai multe arii din zonă: Nordul Gorjului de Vest (Munții Mehedinți și Vâlcan), Geoparcul Platoul Mehedinți și Parcul Național Domogled-Valea Cernei.
Agent Green invită românii să semneze și să distribuie petiția europeană pentru a pune capăt tăierilor rase care distrug viața nevăzuta din sol deoarece provoacă eroziune.
Refacerea pădurilor începe să devină imposibilă din cauza schimbărilor climatice.
Unul dintre "stejarii lui Cuza" a fost condamnat, prin semnăturile Comisiei Tehnice de Amenajare Bacău, la tăiere pentru a permite ridicarea unui proiect imobiliar.
Agent Green atrage atenția asupra petiției publice lansate de mai mulți locuitori ai orașului Bacău prin care cer autorităților desemnarea acelui arbore și a altora din oraș drept monumente ale naturii și să garanteze astfel protejarea acestor arbori pentru generațiile viitoare.
Victorie Agent Green la Tribunalul București pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului în procesul intentat Agenției de Protecția Mediului Caraș-Severin și Romsilva.
Agent Green a primit motivarea prin care s-a suspendat planul Romsilva de tăiere pe 68% din suprafața parcului.
Romsilva a dat în judecată Agent Green pentru întreaga activitate începând din 2015 încoace.
Instanța a decis că acțiunile Agent Green din perioada 2015-2017 s-au prescris iar acuzațiile aduse de Romsilva din 2017 încoace sunt nefondate. Romsilva poate face apel și recurs.
Victorie Agent Green la Tribunalul București și pentru Parcul Național Semenic - Cheile Carașului în procesul intentat Agenției de Protecția Mediului Caraș-Severin și Romsilva.
Agent Green a primit motivarea prin care s-a suspendat planul Romsilva de tăiere pe 68% din suprafața parcului. Dacă planul Romsilva nu ar fi fost suspendat de Tribunal, următoarele probleme identificate de Agent Green în planurile distructive ale Romsilva ar fi afectat parcul național:
1. Suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu 5.527 ha față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română, filiala Timișoara.
2. Rezervația Bârzăvița ar fi continuat să cadă sub lama drujbelor.
3. Rezervațiile Cheile Carașului și Buhui Mărghitaș ar fi continuat să fie afectate parțial de exploatări forestiere.
Agent Green publică rezultatele unui nou sondaj de opinie la nivel național realizat de Mercury Research despre preocupările românilor în privința problemelor de mediu, în mod special despre parcurile naţionale și cine ar trebui să le îngrijească.
Studiul este unul comparativ cu anul 2015 când tot Mercury Research a efectuat un alt studiu pe o metodologie identică.
Principalele rezultate arată că:
- Opinia oamenilor despre cea mai mare problemă de mediu a rămas aproape neschimbată față de anul 2015. Preocuparea populației vizavi de cantitatea prea mare de deșeuri înregistrează un avans și este considerată în 2021 cea mai mare problemă de 18% din populație faţă de 7% în 2015
- Tăierile excesive de păduri continuă să fie percepute ca fiind cea mai importantă problemă de mediu de aproximativ 42% dintre români
- Calitatea administrării pădurilor de către Romsilva este în continuare percepută ca fiind slabă, cu toate că media calității a crescut la 3,80 din 10, faţă de anul 2015 când înregistra nota de 3,42
- Dacă în anul 2015 populaţia ar fi preferat ca parcurile naționale să fie administrate de ecologi şi silvicultori, în 2021 această preferinţă s-a extins şi pentru biologi şi geologi, în top fiind specialiștii în ecologie (93%)
- La fel ca în anul 2015 populația consideră în proporţie de 90% că tăierile din parcurile naţionale trebuie mai degrabă interzise complet
- Instituțiile pentru protecția ți conservarea naturii, ONG-urile şi autorităţile locale sunt opțiunile preferate ale populației în ceea ce privește administrarea parcurilor naturale și naționale.
Zeci de voluntari Agent Green și mai mulți zilieri colaboratori au plantat mai multe hectare cu pădure nouă în zona Iezer Păpușa, cea mai afectată de tăieri ilegale din Munții Făgăraș.
Zona plantată este situată pe un teren accidentat între 1.400 - 1.700 metri altitudine.
Autorii tăierilor ilegale pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare au scăpat nepedepsiți. Terenul distrus în perioada 2008 - 2013 nu s-a regenrat natural și nici nu a fost replantat. Degradarea este avansată, solul și-a schimbat profilul și compoziția, iar pe alocuri a fost deja înlăturat de intemperii.
Din fericire zona a fost cumpărată recent de FCC, fundație cu care Agent Green a semnat un contract prin care se asigură că această zonă devine de astăzi strict protejată. Niciun arbore sau arbust nu va mai fi tăiat vreodată de aici. S-au plantat puieți de fag și de conifere specifice acestui etaj de vegetație forestieră.
Acțiunea a fost dificilă din cauza condițiilor meteo. Zăpada este încă neobișnuit de groasă, iar temperaturile deosebit de ridicate pentru această perioadă a anului. În consecință acolo unde zăpada s-a topit și se poate planta, pământul este deja foarte uscat. Organizația își asumă întreținerea puieților vreme de 7 ani.
Agent Green, Asociația Altitudine și Călin Dejeu, biolog și activist de mediu, în calitate de factori interesați ai conservării ecosistemelor valoroase din Parcul Național Retezat, au trimis observații la planul de masacrare al Parcului Național Retezat, pe care Romsilva îl denumește "plan de management".
În cazul în care observațiile și propunerile constructive la viitorul plan de management al Parcului Național Retezat nu vor fi luate în considerare fără vreun motiv real, dacă vor exista neconcordanțe între încadrarea pădurilor din parcul național și situl Natura 2000 Retezat și realitatea din teren, dacă parcul național nu va beneficia de o protecție strictă de 100% (fiind primul parc național din România și simbol național), autorii observațiilor își rezervă dreptul de a contesta în instanță planul de management, precum și de a sesiza aspectele respective către instituțiile și forurile internaționale (Comisia Europeană, IUCN).
Tot mai mulți copii și părinți din Iași iau atitudine pentru stoparea distrugerii plămânilor orașului lor.
Pe site-ul Agent Green a fost creată o petiție în care se arată impactul poluării asupra sănătății.
Plantări fictive în cea mai despădurită zonă a României.
Peste 200.000 de puieți și peste 800.000 de lei au dispărut în anii 2019-2020 de la Direcția Silvică Ialomița, județul situat în zona cu cele mai puține păduri din România.
Doar 5,8% din suprafața județului Ialomița mai este oficial acoperită cu arbori. În realitate, chiar mai puțin, deoarece zonele tăiate la ras nu s-au replantat, puieții au dispărut la fel ca și banii din fondul de conservare destinat plantărilor. O anchetă DNA este în desfășurare în acest caz.
Agent Green a surprins un angajat al Romsilva de la Ocolul Silvic Baia de Aramă în timp ce fura arbori de fagete multiseculare aflate în patromoniul mondial UNESCO, adăpostite în Parcul Național Domogled – Valea Cernei.
Furtul a fost inițial negat de Poliție, dar în urma insistenței Agent Green, Garda Forestieră a confirmat furtul și a trimis probele către organele de cercetare penală.
Parcurile Naționale din România ale căror păduri acoperă abia 1% din suprafața țării sunt degradate sistematic și în mod deliberat. Cel puțin 382.000 m3 de lemn au fost exploatați comercial din parcurile naționale doar în ultimul an potrivit datelor din SUMAL, baza de date națională oficială pentru păduri.
Parcul national Domogled – Valea Cernei a fost cel mai afectat de tăieri în ultimii 10 ani. Cel puțin 123.000 m3 de lemn au fost exploatați doar în ultimul an. Nici măcar 50% din suprafața parcului Domogled nu sunt oficial sub protecție strictă. Exploatările forestiere sunt omniprezente în acest parc și au loc chiar și în pădurile seculare din mijlocul parcului. De această data însăși Romsilva a fost prinsă la tăiat și încă chiar ilegal.
Încă un pas înainte: una din solicitările de la "Marșul pentru Păduri" a devenit proiect de OUG. Este vorba de 300 de sisteme video care vor fi instalate în 11 județe la ieșirea de pe drumurile forestiere. Scopul lor este de a monitoriza orice cantitate de masă lemnoasă care iese din pădure.
Sistemele de supraveghere video vor fi amplasate în zonele cu risc ridicat în ceea ce privește tăierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat în calcul suprafața de pădure din fiecare județ, volumul exploatat și transportat, precum și cuantumul tăierilor ilegale identificate.
Agent Green anunță finalizarea plantării de puieți în Valea Vâlsanului, la poalele Munților Făgăraș.
Grație susținerii primite din partea companiei Prisum Healthcare, Agent Green a reușit să crească suprafața plantată la trei hectare, aproximativ șase stadioane de fotbal.
În plus, datorită angajamentului luat prin contract de către autoritățile locale, puieții plantați în luna noiembrie 2020 în munții Făgăraș nu vor fi tăiați niciodată. Zona plantată devine strict protejată, procesele naturale fiind singurele care vor continua să modeleze acești versanți după ce asociația Agent Green va termina eforturile de reconstrucție ecologică.
"Masacrul din Carpați" este un film de Alina Teodorescu și Sorin Drăgoi produs și difuzat la Televiziunea Bavareză (Bayerischer Rundfunk).
Documentarul publicat și pe YouTube cu subtitrare în limba româna folosește informații furnizate de Gabriel Păun (Agent Green) și Horea Petrehuș care luptă de ani de zile împotriva defrișărilor din România.
Investigații ca la carte scot la lumină drama din ariile protejate ale Romaniei și riscurile la care se expun cei care vor să scoată adevărul la lumină.
Agent Green a obținut la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție trei hotărâri definitive fără precedent pentru protejarea pădurilor din România.
În urma acestor hotărâri s-au suspendat și, în unele cazuri, s-au anulat definitiv tăierile planificate pe mai bine de 34.000 de hectare cu păduri din arii naturale protejate. Mai mult, amenajamentele silvice nu mai pot fi ținute la secret de către autorități.
Tăierile ilegale de lemn din codrii seculari sau din parcurile naţionale ale României fac subiectul unei anchete realizate de o echipă de jurnalişti americani prezentate în cadrul unui mini-serial difuzat de Netflix intitulat "Broken".
Pentru realizarea investigaţiei, jurnaliştii l-au contactat şi au stat de vorbă cu Gabriel Păun, activist de mediu la Agent Green, o organizaţie non-guvernamentală implicată activ în combaterea furtului de lemn din zona Banatului. Gabriel Păun i-a condus prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier.
Activiştii de mediu Agent Green, Greenpeace și Declic aduc în atenţia opiniei publice problema tergiversării lansării Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase - SUMAL 2.0.
Cauza tergiversării este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) care nu a pus la dispoziţie datele despre păduri, deşi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) afirmă că sistemul este 100% construit.
Agent Green este unul dintre cei 50 de membri și singura organizație din România participantă la Platforma privind Finanțarea Durabilă (Platform on Sustainable Finance) lansată de Comisia Europeană.
Alături de Agent Green se află alte companii/grupuri sau organizații/societăți europene, precum Airbus, Allianz Group sau E.ON SE, respectiv EUROFER sau Federația Europeană pentru Transport și Mediu.
Platforma privind finanțarea durabilă va consilia Comisia Europeană în vederea realizarii obiectivelor acordului verde al UE, inclusiv realizarea neutralității climatice până în 2050 și asigurarea protecției și restaurării biodiversității.
Aproape 1 km de oameni minunați au mărșăluit în codrii Iașilor pentru a-și proteja pădurea.
Ei au ales să atragă încă o dată atenția Ministrului Mediului că doar 1% din ariile protejate Bârnova – Repedea sunt strict protejate și îi solicită să crească nivelul de protecție pe minim 50% din suprafața ariilor protejate de lângă orașul Iași.
Agent Green lansează viziunea pentru pădurea României.
Documentul include radiografia holistică a situației pădurilor din România precum și obiective concrete care pot asigura siguranța națională, sănătatea populației și a biodiversității, combaterea schimbărilor climatice și a hazardelor naturale.
Eșecul Guvernului României de a proteja ultimele păduri virgine din România după 21 de ani de tergiversări este devoalat în raportul intitulat "Catalogul Pădurilor Pierdute", publicat de Agent Green și Fundația EuroNatur.
30.062 hectare, adică mai puțin de 8% dintre ultimele păduri virgine din România, sunt protejate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine.
Zeci de activiști Agent Green au protestat la șantierul din pădurea virgină de la Iardaștița, una dintre cele 14 arii naturale protejate care sunt distruse prin construcția LEA (Linia Electrică Aeriană) Arad – Reșița – Porțile de Fier.
Proiectul are probleme majore în acordul de mediu. Defrișările masive sunt planificate prin 14 arii protejate pe o lungime de 30,39 km și nu sunt luate în calcul rute alternative.
Parcul Național Domogled respiră, pentru prima dată, în liniște.
Agent Green a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu Ministerul Mediului și cu Romsilva și 19.369 de hectare din Parcul Național Domogled – Valea Cernei nu mai pot fi atinse începând de astăzi.
31 de procese sunt în derulare la Curtea de Apel și în Tribunale din teritoriu pentru a apăra ariile naturale protejate din România. Avocatul Pădurii se luptă în instanțe pentru a face dreptate în cazurile de ilegalități documentate de investigatorii Agent Green.
Dacă ești iubitor de natură vizitează site-ul Agent Green să citești povestea și lista completă a proceselor. Sperăm astfel să devii și tu susținător al proceselor pentru paduri.
Pădurea este Garantat 100% și o chestiune despre cultură.
Ediţia emisiunii Garantat 100% realizată de Cătălin Ştefănescu la TVR1 l-a avut ca invitat pe Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Marșul pentru păduri a strâns iubitori ai naturii din toate colțurile țării – București, Cluj, Arad, Brașov, Oradea, Timișoara, Iași, Sibiu, Corabia, Slănic Moldova, Bistrița. Și în Europa în mai multe orașe precum Zurich, Viena, Londra, Praga, Bruxelles și Madrid românii au fost alături de noi.
Agent Green, una dintre cele mai vizibile asociaţii de mediu din România, a lansat o campanie de conştientizare şi strângere de fonduri pentru salvarea pădurilor României.
Cei care vor să sprijine iniţiativele Agent Green pot achiziţiona produsele cu sigla "Donează Oxigen" și contribuii astfel la salvarea pădurilor din România. Produse care participă în campanie sunt suplimentele alimentare Himalaya distribuite prin farmaciile din România.