15.000 de puieți plantați cu sprijinul Donează Oxigen

Rezultate

Implică-te și tu. Donează Oxigen.

Agent Green împlinește astăzi 15 ani de eforturi neîncetate pentru a conduce România mai aproape de viziunea care a rămas neschimbată din prima zi de la înființare: România, țara unde oamenii tratează natura cu empatie și respect, coexistă în pace cu toate formele naturale de viață și au atins acel grad de conștiință pentru a păstra apa, aerul și solul curate pentru generațiile viitoare.

Încă nu suntem acolo, dar în tot acest timp am salvat de drujbe, asfaltare, betonare și dinamitare munți întregi îmbrăcați cu păduri veșnice și umblați die viețuitoare minunate.

Simțim că în ultimii ani a început o transformare a modului în care ne gândim la natură și la modul în care ne raportăm la ea căci depindem de ea. Această simțire ne dă puterea să continuăm eforturile noastre cu și mai mare intensitate. De aici vom continua pentru ca această transformare a gândirii să înceapă să se manifeste și în instituțiile statului. Aceasta este provocarea cea mai mare pe care o îmbrățișăm în ciuda obstacolelor pe care le înfruntăm constant.

Am fost dați în judecată la rândul nostru de stat și de corporații cu intenția de a ne discredita și de a ne opri definitiv, dar am câștigat de fiecare dată. Trăim însă astăzi vremuri smintite când separarea puterilor în stat nu mai funcționează, iar litigiile apasă tot mai greu pe umerii noștri. Fii și tu erou/eroină pentru natură redirecționând cei 3,5% din impozitul pe venit către Agent Green. Altfel se vor duce automat de la tine către statul cu care ne judecăm. Îți mulțumim că ești alături!

Martie 2024 | vezi mai mult »

Agent Green dezvăluie dezordinea din cadrul poliției române și incapacitatea acesteia de a interveni pentru a opri tăierile ilegale din Parcul Național Munții Rodnei atunci când sunt chemați să intervină într-un flagrant în desfășurare, prin apel la 112.

Ocolul Silvic Plaiurile Heniului, un colț pitoresc al României, din Munții Rodnei, găzduiește o dramă ecologică alarmantă. Pe malul drept al râului Bistrița, în județul Bistrița Năsăud, și pe celălalt mal, în județul Maramureș, se desfășoară un spectacol dezolant: tăierea ilegală de pădure. Doar o distanță de 140 de metri pe asfalt separă drumul forestier de la exploatare până la depozitul unde sunt duși arborii tăiați, iar localitatea Cîrlibaba din județul Suceava este cea mai apropiată mărturie a acestui act de vandalism asupra naturii.

Investigatorii de mediu de la Agent Green au surprins camioanele încărcate cu lemne, ale unei firme locale de exploatare, care efectuează transporturi neautorizate, netrecute în sistemul SUMAL, adică ilegale. Mai mult decât atât, au fost consemnate transporturi cu un volum declarat de lemn la jumătate din cantitatea reală. Într-un scandal care dezvăluie falimentul autorităților, se descoperă că se taie inclusiv arbori verzi și sănătoși din Parcul Național Munții Rodnei, sub umbra unei aprobări aparente pentru tăieri accidentale, dar care în realitate ascunde o exploatare fără scrupule.

Februarie 2024 | vezi mai mult »

Organizația de mediu Agent Green a publicat un raport de activități realizate în anul 2022, an plin de lupte pentru pădurile magnifice ale României care dispar alarmant din cauza exploatărilor forestiere intensive.

Raportul prezintă eforturile organizației de a înființa noi păduri în zone aridizate și plantări în tăierile rase din munții Făgăraș care nu s-au regenerat natural precum și o listă cu acțiuni în justiție aflate în desfășurare. Raportul include noutăți despre decizia Comisiei Europene de a deschide un dosar de infringement pentru tăierile de păduri din România și enumeră investigațiile derulate Agent Green pe cont propriu, dar și împreună cu jurnaliști investigatori străini, cu scopul de a expune crimele de mediu din pădurile României.

Raportul continuă cu o listă lungă de activități care enumeră eforturile Agent Green de mobilizarea a societății civile din România prin petiții, activităție de advocacy, proteste și alte activități non-violente organizate în 2022. Și educația despre natură este parte din activitatea Agent Green astfel că proiectele educaţionale au fost concretizate prin zeci de workshopuri pentru elevi, cursuri de formare pentru dascălii lor și lansarea a opt cărţi "Îndrumarul meu despre Natură" pentru copiii de la clasa I până la clasa a VIII-a. Pentru elevii de liceu educația pentru natură s-a concretizat în materialul "Ghidul meu despre Natură".

Agent Green mulțumește tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectelor din raport și speră că eforturile organizației pentru natură din anul 2022 să aducă bucurie, putere și încredere că împreună se pot realiza și mai multe victorii în 2023.

Ianuarie 2023 | vezi mai mult »

Agent Green publică rezultatele unui nou sondaj de opinie la nivel național realizat de Mercury Research despre preocupările românilor în privința problemelor de mediu, în mod special despre parcurile naţionale și cine ar trebui să le îngrijească.

Studiul este unul comparativ cu anul 2015 când tot Mercury Research a efectuat un alt studiu pe o metodologie identică.

Principalele rezultate arată că:

- Opinia oamenilor despre cea mai mare problemă de mediu a rămas aproape neschimbată față de anul 2015. Preocuparea populației vizavi de cantitatea prea mare de deșeuri înregistrează un avans și este considerată în 2021 cea mai mare problemă de 18% din populație faţă de 7% în 2015

- Tăierile excesive de păduri continuă să fie percepute ca fiind cea mai importantă problemă de mediu de aproximativ 42% dintre români

- Calitatea administrării pădurilor de către Romsilva este în continuare percepută ca fiind slabă, cu toate că media calității a crescut la 3,80 din 10, faţă de anul 2015 când înregistra nota de 3,42

- Dacă în anul 2015 populaţia ar fi preferat ca parcurile naționale să fie administrate de ecologi şi silvicultori, în 2021 această preferinţă s-a extins şi pentru biologi şi geologi, în top fiind specialiștii în ecologie (93%)

- La fel ca în anul 2015 populația consideră în proporţie de 90% că tăierile din parcurile naţionale trebuie mai degrabă interzise complet

- Instituțiile pentru protecția ți conservarea naturii, ONG-urile şi autorităţile locale sunt opțiunile preferate ale populației în ceea ce privește administrarea parcurilor naturale și naționale.