Dacă toată istoria planetei ar fi comprimată într-un singur an, omul ar construi primele unelte pe 31 decembrie la ora 23:45.
Cu aproximativ câteva secunde înainte de ora 00:00, secunde ce reprezintă ultima sută de ani, omul a defrișat peste 70% din pădurile de odinioară.
Timpul nu curge în favoarea noastră.
În arcul Carpaţilor se află cea mai mare zonă împădurită, compactă din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafaţa României – 6,6 milioane de hectare – e acoperită de pădure.
Insă în România 3 hectare de pădure/oră sunt degradate!
Mai multe ONG-uri au cerut în repetate rânduri stoparea tăierilor ilegale, conservarea parcurilor naționale și protejarea ultimelor păduri virgine.
Avem nevoie de păduri ca de aer și avem datoria de a le proteja. De aceea am lansat campania:
Donează Oxigen.
România are nevoie de tine.
Caută produsele cu sigla "Donează Oxigen" si contribuie la salvarea pădurilor din România.
Produse care participă în campania DoneazaOxigen.ro sunt suplimentele alimentare Himalaya: Liv 52 și Cystone.
Pentru fiecare pachet promoțional cu sigla "Donează Oxigen", compania Prisum Healthcare acordă asociaţiei Agent Green, beneficiarul sponsorizării, câte 1 (un) RON pentru fiecare unitate/pachet promoțional vândut. Sumele aferente sponsorizării vor fi utilizate de "Agent Green" în scopul protecției pădurilor din România.
Asociația "Agent Green" are ca scop protejarea pădurilor şi a mediului înconjurător prin campanii pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, interzicerea exploatărilor forestiere in parcurile naționale si protejarea pădurilor virgine.
Planeta are limite, la fel și resursele pe care le oferă. Acestea trebuie îngrijite, nu epuizate. Trebuie să lucrăm cu natura, nu împotriva acesteia. Schimbarea pozitiva va aparea doar dacă fiecare om și fiecare companie va conștientiza această situatie si va acționa pentru a deveni parte din schimbarea necesara.
Campania "Donează Oxigen" se desfășoară în farmaciile și magazinele din România care comercializează pachetele promoționale participante.
Identitatea vizuală a campaniei poate fi pusă la dispoziţia oricărei companii doreşte să se alăture proiectului. Pentru detalii te rugăm accesează pagina Companii participante. Regulamentul campaniei "Donează Oxigen" este disponibil aici.
Activistul de mediu Gabriel Păun (Agent Green) a anunțat pe Facebook faptul că dosarul penal deschis în urmă cu peste opt ani după ce a fost bătut în pădure în timp ce făcea fotografii a fost închis fiindcă faptele s-au prescris. Decizia nu este definitivă, iar activistul de mediu intenționează să facă apel.
Dosarul cazului Râul Alb din Retezat în care 6 golani au încercat să mă ucidă s-a prescris. 8 ani și 4 luni au trecut de la tragicul incident până astăzi. Un caz rar în care cei care m-au bătut în mod repetat cu pumnii și picioarele au fost filmați. Eu eram pe domeniul public, pașnic și făceam o poză. Imaginile au făcut înconjurul lumii și încă îl mai fac”, a scris Gabriel Păun, președintele organizației pentru protecția mediului Agent Green.
În următoarele luni Agent Green va fi prezent în Germania, Elveția și Austria cu un film documentar despre tragedia pădurii din România realizat de Wild Europe în cadrul Festivalului El Mundo.
Programul include difuzarea documentarului și dezbateri.
Dezastru în pădurile UNESCO: Sute de hectare cu păduri virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului aflate în patrimoniul mondial UNESCO au fost doborâte în noaptea de 13-14 iulie. Cea mai apropiată stație meteo de la Bozovici a înregistrat un vânt de numai 60 kmh ori astfel de doborâturi necesită vânturi de peste 160 kmh. Asta denotă un fenomen amplificat local.
Reprezentanții Agent Green au vizitat dezastrul din Semenic și au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai administrației silvice, a parcului național și cu meteorologul de serviciu. Pădurile virgine sunt cele mai reziliente în fața intemperiilor și astfel de dezastre sunt însă comune în păduri plantate de om, mai ales în cele de conifere care nu au aceeași rezliență precum pădurile native.
Acesta este cel mai puternic semnal de alarmă pentru politicieni, pentru oamenii de știință, pentru administrația silvică și pentru cetățeni că actualul cod silvic nu ia în calcul problema schimbărilor climatice.